msgbartop
Merhaba, web bloguma hoşgeldiniz... İsterseniz portfolio siteme buradan ulaşabilirsiniz.
msgbarbottom

15 Tem 10 Yazılımda Modülerlik Ve Kazançları

Karmaşıklık seviyesi arttıkça bir sistemi gerçekleştirmek de zorlaşmaktadır. İnsanların karmaşık bir sistemi başarıyla tasarlayabilmesinin bir tek yolu vardır. O da bu sistemi küçük parçalara ayırarak daha anlaşılabilir modüler halde tasarlamasıdır.

Modülerlik bu anlamda birkaç önemli kazanç sağlamaktadır.

1. İş Bölümü (Division of labour) :

Kişilere ya da gruplara; ayrılmış modüller üzerinde çalışacakları işler atanabilmektedir.

Kişilerin sadece kendi modülleri hakkında bilgi sahibi olma gereksinimi vardır. Diğer modüller üzerinde bilgi sahibi olmaları gereksinimi yoktur.

Örneğin bir uçaktaki eğlence sistemini kuracak kişiler uçağın iniş sisteminin nasıl olacağı ile ilgili bilgi sahibi olmalarına gerek yoktur. Eğlence sisteminin en iyi nasıl kurulacağı üzerine yoğunlaşırlar. Tersi de geçerli tabii.

2. Soyutlama (Abstraction) :

Bir uçağı bir bütün halinde soyut bir kavram gibi düşünelim, her bir parçasının ne işe yaradığını tam olarak anlama ihtiyacımız yoktur.

Örneğin uçağın uçması için kanatların kalkmasını ve uçağın ileriye doğru itme kuvvetinin olmasını kontrol etmeliyiz. Burada motorlara yakıtın nasıl aktarıldığını ve kanatların açılıp kapanması için kaç tane motora ihtiyacımız olduğunu bilmemize gerek yoktur.

3. Yeniden Kullanılabilirlik (Reuse) :

Uçağın belki de küçük bileşenlerine bile çok büyük emek harcadıktan sonra başka bir uçak tasarımında aynı ya da benzer bir bileşene ihtiyaç duyduğumuzda sıfırdan, yeniden başlayarak tasarım yapmak herhalde utanılacak bir durum olur.

Yeni uçakta; minimum değişikliklerle yeniden kullanılabilir bileşenler kullandığımızda işimiz kolaylaşacaktır.

4. Kolay Bakım ve Onarım (Ease of Maintenance and Repair) :

Uçağın bir tekerleğinin patlaması sonrası ya da oturulacak yerlerin kaplamasının yırtılması sonrası tüm uçağı ıskartaya çıkarmak herhalde gülünç bir durum olur.

Modüler tasarımla çalışmayan modülün çıkarılması, onarılması ya da yerine yeni modülün konulmasını, bunları yaparken de diğer kalan sistemin etkilememesi amaçlanır.

Baran BAYRAM
15.07.2010 – Ankara



Yorum bırak